ילדים, קוראים יקרים!
בשורות הבאות נספר לכם על חשיבות היער והעצים, על פעולות הייעור של קק"ל וכן על שיתוף הפעולה של צפרא עם קק"ל. מוסכם על מרבית החוקרים והציבור, כי השימוש שלנו במשאבי הטבע, בקרקע, בחי ובצומח גורם לפגיעה מסוכנת בכדור הארץ. אחד הנפגעים החשובים בעולם מהצריכה האנושית לאורך דורות רבים הם עצי היער והחורש. מגמות עכשוויות, בעולם ובארץ, מעודדות פעולות יזומות של נטיעה וייעור. קק"ל מבצעת נטיעות מזה כמאה שנים וכן מסייעת לכל אדם, חברה או עסק להחזיר ליער עצים, בתמורה לשימוש האנושי בהם.
הוצאת "צפרא" לספרי ילדים החליטה לתרום על כל מהדורה חדשה שהיא מוציאה עשרה עצים ליער ולספק לקוראיה הצעירים ומשפחותיהם נושא ערכי וסביבתי למחשבה ועשייה.

אוהבים ומחבקים עצים- ארכיון קק"ל
1. יערות וחשיבותם
היער ועצי היער שזורים בעצם קיומנו ובהיסטוריה שלנו על פני האדמה. ליער חשיבות רבה. מבחינה אקולוגית יערות תורמים לאיכות האוויר, משמרים את הקרקע, מצמצמים את הסחף, מטייבים את הקרקע ומוסיפים לה רקבובית. אזורי היער משמשים בית גידול למגוון גדול של בעלי חיים, ביניהם: יונקים, ציפורים, זוחלים ועושר גדול של חסרי חוליות.
מבחינה כלכלית האדם משתמש ביערות לצרכיו. העץ משמש חומר גלם להסקה, לתעשיית רהיטים ולייצור נייר.
מבחינה חברתית משמשים אותנו היערות בתור אזורי נופש וכמקום מפלט מן העיר. שטחי היער משמשים כאזורי חיץ בין מרכזי מגורים למרכזי תעשייה, ממתנים רעש ומספקים מקום בילוי לתושבים. בזכות תכונות אלה, מכונים היערות "ריאות ירוקות", וחשיבותם גדולה מאוד.
2. היחס לטבע והמאה ה-21
עצי היער שימשו אותנו משחר ההיסטוריה באופנים רבים, החל מהבערת אש לחימום ובישול, בניית בתים ובהמשך לצורך הקמת מסילות ברזל, יצירת רהיטים, הפקת מוצרי נייר מגוונים ועוד. שטחי יער רבים נכרתו וממשיכים להכרת גם בשל הגידול באוכלוסייה והצורך בהקמת ישובים, ערים ודרכים. כריתת היערות יחד עם ההתפתחויות הטכנולוגיות והגידול באוכלוסייה ובצריכה מעמיד את מצבה של הסביבה באיום. אם נמשיך לייצר ולצרוך כפי שאנו נוהגים היום, כלומר, נמשיך "הכל כרגיל" לא יהיה ניתן למנוע אסונות אקלים ותופעות אקולוגיות. הדאגה העיקרית של העולם היא השמדת יערות הגשם באזורים הטרופיים. ביערות אלה נמצא המקור העיקרי לחמצן בעולם ובהם מאוכלסים כשבעים אחוז ממיני הצומח והחי! שמירה על יערות הגשם הכרחית להמשך קיום החיים על פני הגלובוס!
כדי למצוא פתרונות להתמודד עם המשבר הסביבתי נעשות תוכניות ברמה העולמית והמקומית. אחד האמצעים המקובלים היום בעולם להפחתת פליטות הגזים, שזכה גם להמלצתו החמה של חתן פרס נובל, אל גור, הוא נטיעת עצים המקבעים אליהם את גז החממה העיקרי, דו-תחמוצת הפחמן. גם בוועידה העולמית שהתכנסה בבאלי בשנת 2007 הוחלט להשקיע בצמצום פליטות המזהמים לאוויר ובפרויקטים של ייעור מחדש.
3. ייעור וקרן קימת לישראל
הודות לפעילותה של קק"ל, ישראל היא אחת המדינות היחידות בעולם שיש בה היום יותר עצים מאשר לפני 100 שנה. במשך 107 שנות פעילות, נטעה קק"ל כ-230 מליון עצים, חלקם באזורים צחיחים למחצה ובאזורים טרשיים ותלולים. קק"ל הכריזה על הצטרפותה לפרויקט של האו"ם "נוטעים את העולם" – plant the planet, במסגרת זו תיטע 7 מליון עצים, עץ לכל תושב בישראל, בעשור הקרוב.
גישתה של קק"ל ביחס לשטחי היער והחורש ולכלל השטחים הפתוחים בארץ מהווה עיקרון מעשי של פיתוח בר קיימא- עקרון הטמון גם בשמה קרן קיימת לישראל.
קרן קימת לישראל מאפשרת לכל אחד ואחד, באופן פרטי או כחברה לתרום להחזרת עצים ליער ולסייע בכך לקידום מצבה הסביבתי, הנופי והחברתי של ישראל.
• הקלק וטע עץ- כ-27,000 עצים ניטעו באופן וירטואלי על ידי כ-5,000 גולשי אינטרנט מרחבי העולם דרך אתר הנטיעות הוירטואלי של קק"ל "הקלק וטע" שעלה לאוויר בשנת 2001 . לחצו כאן לנטיעה דרך אתר הקלק וטע
• בדקו מהי טביעת הרגל האקולוגית שלכם?
לחצו כאן כדי להיכנס למחשבון הפליטה הקק"לי- "פחמנומטר" וחשבו בקלות כמה מזהמים נפלטו לאוויר עקב השימושים השונים שלכם בחשמל, רכב וכו'. בסיום החישוב תוכלו לדעת כמה עצים לטעת בכדי לקזז את כמות הפליטה.

צילום: ארכיון קק"ל
4. קצת על הרבה מאוד נייר
הנייר הוא מוצר נפוץ ביותר, שמשמש אותנו בכל תחומי החיים: בכתיבה, דפוס, כסף, תמונות, נייר טואלט ועוד. ההיסטוריה של ייצור הנייר החלה בסין בשנת 105 לספירה והגיע לאירופה רק במאה ה-13. תאמינו או לא, עד סוף המאה ה-18 ייצרו את הנייר בידיים, בתהליך ארוך עם הרבה שלבים כמו: הפרדת סיבים, המסה, ייבוש והדבקה. לכן היה המוצר יקר ונדיר. רק בשנת 1798 פיתח לואי רובר הצרפתי את מכונת ייצור הנייר הראשונה. מרבית הנייר בו אנו משתמשים מיוצר מסיבי עץ. כדי לייצר את הנייר שאנו צורכים צריך להפריד מהעץ את סיבי התאית שמרכיבים את התא הצמחי ולחברם מחדש לגיליון דק. מבחינה אקולוגית הנייר הוא אחד מחומרי המחזור הזמינים והטובים ביותר. אפשר וכדאי למחזר אותו! ניתן ומומלץ למחזר: עיתונים, אריזות קרטון, מגזינים, קטלוגים ועוד.
5. הזדמנות לתיקון- "צפרא" מחזירה עצים ליער
הוצאת "צפרא", הוצאת ספרים לפעוטות ולילדים, החליטה לטעת 10 עצים לרגל כל הופעת ספר חדש בהוצאתה.
אסף אנגל, ממנהלי חברת צפרא אומר: "כמי שעוסקים בהוצאת ספרים, אנו ערים לנזקים הנגרמים ליערות כתוצאה מצריכת הנייר, שעליו מודפסים בין השאר גם הספרים. דאגה זו לנוף ולאיכות הסביבה הולידה אצלנו את היוזמה להשיב לסביבה חלק ממה שלקחנו ממנה."
בצפרא צופים כי בשנה הקרובה תיטע ההוצאה למעלה מ- 400 עצים. "בכוונתנו גם לסמן כל ספר כך שהקוראים יוכלו לדעת שהספר הינו חלק מהתוכנית הזו" מוסיף אנגל.
בצפרא מאמינים, כי הורים וילדים רבים שיחשפו ליוזמתה באמצעות המדבקה על הספר וההסברים על חשיבות נטיעת העצים, ירימו את הכפפה ויזמו אף הם תרומת עצים משלהם. "זה הזמן להחזיר את הירוק ללחייו של הטבע!", אומרים אנשי הוצאת "צפרא".
לחצו כאן לאתר הוצאת הספרים- צפרא

אנו מאחלים לכם קריאה מהנה!